newsletter-logo
newsletter-close

En waar de sterre bleef stille staan 2010

  • previous production
  • next production

kijk, een ster

ziel van ons allen

de onze die de hemel verlicht

punt zonder einde

een naaldenprik

diep in de nacht

die hemel van aarde scheidt

groot zo groot

als het geloof in de mens

het geloof in God

het geloof in het geloven

net als de waarheid al eeuwen gedoofd

 

Little Baby Jesus of Flandr vertelt het ongewone verhaal van de drie armoezaaiers Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck. Ze hebben genoeg van hun armoede en honger en besluiten deze Kerstmis 'Driekoningen' te gaan zingen. En met succes want ze zingen zich rijk. Wanneer ze echter op de terugweg naar het café het bos verdwalen, zijn ze onverwacht als echte Drie Koningen getuige van de geboorte van een klein kindeke Jezus. Ondersteboven van deze wonderlijke gebeurtenis schenken ze al hun zuurverdiende giften weg. 's Ochtends twijfelen ze echter aan hun gevoel van vervulling. En wanneer ze de volgende Kerst besluiten opnieuw te zingen er ontstaat ruzie over hun intenties. De wegen van ons drietal scheiden...


Op basis van de toneeltekst ‘En Waar de Sterre Bleef Stille Staan' van Felix Timmermans maakte Gust Van den Berghe in samenwerking met de acteurs van Theater Stap een langspeelfilm. Deze film werd dit jaar als enige Vlaamse langspeelffilm geselecteerd voor het filmfestival van Cannes, voor La Quinzaine des Réalisateurs. De reacties van de pers en publiek waren zeer lovend en de acteurs en regisseur werden op een 10-minuten-durende staande ovatie onthaald.

tijdlijn

'En waar de ster bleef stille staan' werd uitgebracht in de kerstperode van 2010. De film was te zien in bioscopen over heel Vlaanderen.


De engelstalige versie van de film 'Little Baby Jesus of Flandr' werd getoond op filmfestivals in o.m. Nederland, Letland, Groot-Brittanië,  Italië, Spanje ,Duitsland, VSA, Israel, Bosnië-Herzegovina,Zuid-Korea en China.  De film won meerdere prijzen in binnen- en buitenland.

 

credits

Regie : Gust Van den Berghe gebasseerd op het werk van Felix Timmermans

Productie : Tomas Leeyers

Fotografie : Hans Bruch Jr

Geluid : Matthias Hillegeer

Vormgeving : Jorgen Hopmans

Kostuumontwerp : Mellisa Fellahi en Liesbeth De Smet

Editeur : David Verdurme

Muziek : Va Fan Fahre

met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Flanders Image, Erasmus Hogeschool Rits, Gemeente Kasterlee met dank aan dagcentrum 't Margrietje uit Kasterlee

Cast:

Suskewiet : Jelle Palmaerts

Schrobberbeeck : Peter Janssens

en alle spelers van Theater Stap

in de pers

Vlaamse film wordt festivalhit in Cannes

De Morgen 2010

'Little baby Jesus of Flandr' van Gust Van den Berghe, de enige Vlaamse langspeelfilm die voor het filmfestivalvan Cannes geselecteerd werd, is aardig op weg om een echte festivalhit te worden. De sfeerfilm, die in enkele toonaangevende dagkranten in Cannes al vrij goed ontvangen werd, staat in de belangstelling van nogal wat internationale filmfestivals. Ook enkele kleinere distributeurs uit Frankrijk en Duitsland hebben hun interesse betoond.

Freddy Sartor, Filmmagie. 2010

"Appelerend aan de filmkunst van Pasolini, Angelopoulos, Bela Tarr ... door lefgozer Gust Van den Berghe met een en al originaliteit doorweven. Ontwapenend, intelligent, emotioneel en hemelsmooi. Een film die ademt."

Patrick Duynslaegher, Focus Knack. 2010

"Zelden een Vlaamse cineast aan het werk gezien die zo overduidelijk in authentiek cinematografische termen denkt."