newsletter-logo
newsletter-close

De laatste generatie, of de 120 dagen van Sodom 2023

  • previous production
  • next production

De 120 dagen van Sodom werd door Markies De Sade in 1785 geschreven en gaat over rijke heren die in een kasteel hun sadistische lusten botvieren op een groep jongeren. In de film uit 1975 verplaatste Pasolini de gebeurtenissen naar het Italiaanse Salò, de hoofdstad van Mussolini’s fascistische regime. De vleselijke wreedheden in De Sades woorden worden expliciet zichtbaar in Pasolini’s beelden.

 

In de voorstelling van Milo Rau ondervragen professionele acteurs hun collega’s van Theater Stap. Er wordt gepraat over de onderwerpen uit de film en sommige scènes worden nagespeeld. Niet zozeer met de bedoeling om wreedheid en geweld aan de kaak te stellen, maar om de dieperliggende mechanismen ervan bloot te leggen. Wat beschouwen we als normaal en wie bepaalt dat? Wat mag in onze samenleving zichtbaar zijn en waarvoor sluiten we liever de ogen? En wat doen we met mensen – of ongeboren kinderen – die van de norm afwijken?

 

Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.

 

In 'De laatste generatie, of de 120 dagen van Sodom' onderzoekt Rau hoe hij geweld op de scène kan verbeelden. Niet voor gevoelige kijkers dus.

speellijst

credits

met

Jacqueline Bollen, Koen De Sutter, Liesbeth De Hertogh, Ann Dockx, Robert Hunger-Bühler, Hazina Kenis, Els Laenen, Tanne Lemmens, Luc Loots, Olga Mouak, Leen Teunkens, Bram Vaneeckhaute, Gert Wellens, Gitte Wens


tekst & regie

Milo Rau & ensemble


artistieke directie theater stap
Marc Bryssinck, Ingrid Van Den Bergh

coaching
Bart Van Gyseghem

regieassistent
Manon Pfrunder

scenografie & kostuums
Anton Lukas

dramaturgie
Dr. Stefan Bläske, Joline Vermeulen

research en medewerking dramaturgie
Kaatje De Geest

technisch leider
Yannik Fontaine

camera
Coralie Denooz

videotechniek
Gwen Laroche

geluidstechniek
Jérôme Mylonas

lichttechniek
Renaud Minet

algemene techniek
Gilles Maréchal

aanpassing van decors en kostuums
Ateliers du Théâtre de Liège

productie
Théâtre de Liège, DC&J Création

coproductie
Theater Stap, NTGent