newsletter-logo
newsletter-close

De Bank 2015

  • previous production
  • next production

De Bank is het verhaal van een man.
Hij vond zijn plek op een bank in het stadspark en kijkt van daar dag na dag naar de wereld.
Alles lijkt rustig. Voorbijgangers komen en gaan, blijven soms even, wisselen een paar woorden …
Maar de bank blijkt ook een plek om te wachten.
Op iemand van lang geleden.
Iemand die nooit komt maar er altijd is.

 

Luc Nuyens en Frank Dierens hebben al meermaals samen gespeeld bij o.a. de Roovers en FroeFroe. Reeds geruime tijd koesterden ze de wens een voorstelling te maken en het podium te delen met de spelers van Theater Stap.

 

Speciaal voor Theater Stap schreef Paul Verrept een tekst. Een tekst over een buitenstaander, iemand die aan de zijlijn van het leven zit en toekijkt, zonder dat hij volwaardig aan dat leven deelneemt. Iemand die ooit wel de kans heeft gekregen of misschien ook niet. Iemand die de liefde heeft gevoeld als een lichte aanraking, als een rimpeling die gaandeweg is weggetrokken aan zijn horizon. Of toch niet.

 

Stef Stessel en David Bovée sprokkelden samen met de Stappers materiaal voor vormgeving en muziek. Tijdens de herneming van De Bank in 2016 is Geoffrey Burton (o.a. Arno, Daan) gitarist van dienst.

 

De Bank is een voorstelling voor iedereen vanaf acht jaar. De productie werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2015 door de kinderjury.

 

De Eenhoorn gaf De Bank uit in boekvorm, met tekeningen van Ingrid Godon.

 

tijdlijn

'De Bank' ging in première op 12 maart 2015 in Turnhout en ging tot eind 2016 op een uitgebreide tournee door Vlaanderen met net geen 50 voorstellingen.

 

De slotvoorstelling werd gespeeld op een internationaal Theaterfestival in Isfahan (Iran).

 

credits

concept, regie en spel Luc Nuyens en Frank Dierens

spel Liesbeth De Hertogh, Ann Dockx, Els Laenen, Pieter Lavrijssen, Luc Loots, Katrien Lingier / Lynn Proost, Catherine Springuel, Peter Vanlommel, Rik Van Raak, Marc Wagemans, Gitte Wens

muziek David Bovée / Geoffrey Burton

vormgeving Stef Stessel

kostuums Lieve Pynoo

tekst Paul Verrept

techniek Erick Clauwens, Bert De Mulder


tourneeplanning en promotionele ondersteuning Thassos, info@thassos.be+ 32 3 235 04 90

in de pers

Theater Stap beklijft met De Bank

De Bond 2015

De spelers met een handicap van Theater Stap hebben een bijzondere uitstraling en weten je te raken in hun eenvoud, in hun direct theater dat op dat moment realiteit is. Zij zijn hier en nu echte passanten. (Tuur Devens)

Ensor in beweging

De Standaard 2015

Bankzitter Frank Dierens en verteller Luc Nuyens, samen goed voor de regie, lieten hun spelers zelf hun vleugels uitslaan. Het geeft een heel natuurlijke vorm van expressionisme, best een unieke kijkervaring. Het maakt van Dierens ook de gast op scène, in plaats van de hoofdrol. Als een jongetje achter twee ronde brillenglazen blijft hij zitten, terwijl het leven hem feestelijk passeert. De bank is Stap op zijn knapst. **** (Wouter Hillaert)

Op 'De bank' om te kijken naar het pakkende leven

Knack Focus 2015

Dierens en Nuyens vormen de sterke ruggengraat van de voorstelling en zorgen dat alles vooruitgaat, vangen toevalligheden op en vertellen het verhaal. De Stappers zijn het hart van de voorstelling. Zij smijten zich vol overgave en pakkende openheid als stuurse dame, verliefde maar te eerlijke vrouw, vechtende broers, bodybuilder op zoek naar een vrouwtje, snoepend meisje, ... Zo passeert het leven op een grappige en treffende manier. **** (Els Van Steenberghe)