newsletter-logo
newsletter-close

Frietmakerij Berghmans 2002

  • previous production
  • next production

Een fabrieksbezoek exclusief voor De Zomer van Antwerpen. Dit unieke en ambachtelijke familiebedrijf gooit zijn deuren open en leidt u in groepjes van 30 personen doorheen een frietmakerij van veld tot verbruiker. Met kantinerevue door het voltallige personeel en natuurlijk een pak versgebakken Berghmansfrieten voor iedereen inbegrepen.

Toen Raymond Berghmans in 1902 zijn eerste frieten in de straten van Antwerpen verkocht, kon hij niet vermoeden dat honderd jaar later het grote publiek voor het eerst een kijkje achter de schermen zou nemen van zijn nog steeds bloeiend familiebedrijf. Reeds 34 maal mocht Frietmakerij Berghmans de 'Medaille d'Or' ontvangen op de gerenommeerde internationale voedingsbeurs van Parijs. Bezoek Frietmakerij Berghmans en maak kennis met de unieke aardappelgroeihangar en de vermaarde bintjesmassagetechniek. Aanschouw de dansende aardappelwassers, onze experimentele behandeling van de gevreesde aardappelmoeheid en de atletische prestaties van onze drievoudige snijkampioen Rudy Berghmans. Kinderen en volwassenen zullen met open mond luisteren naar de authentieke getuigenissen uit het rijke collectieve geheugen van een eeuw bedrijfsgeschiedenis -en roddels.

Bezoek Frietmakerij Berghmans en beleef een avond om nooit meer te vergeten. En denk erom: Uw Reclame Is Ons Succes.

tijdlijn

In de zomer van 2002 was de Frietmakerij een hit op de Zomer van Antwerpen. In de zomer van 2003 deden we dit over in Turnhout.

 

We speelden 48 voorstellingen en bakten frietjes voor 10.683 mensen.

credits

Concept en regie: Erick Clauwens en Herman Verbruggen

Ontwerp machinepark: Jan Hongenaert

Fotografie: Koen Broos 

Cast:
Ann Dockx
Kathleen Frison
Jan Goris
Luc Loots
Erna Roefs
Els Van Gils/Rik Van Raak
Marc Wagemans/Gert Wellens
Annick Van Leeuwen
Peter Van Lommel
Paula Bartelen/Liliane Vlaeminckx
Liliane Keersmaeckers
Mia Van Roy
Roel Steeno
Philippe Mampuya
Anne Elewaut
Herman Verbruggen
Jan Hongenaert
Erik Clauwens

D
eze productie werd op locatie gespeeld in het kader van de 'Zomer van Antwerpen'. Ook in Turnhout werd een leegstaande fabriek omgebouwd voor een speelreeks.

in de pers

zone 03 07/02 2002

"Zelden, zeer zelden, gebeurt het dat een gezelschap van bij haar eerste voorstelling zorgt voor het spreekwoordelijke schot in de roos. Maar theater Stap en Aksident doen dat overtuigend met 'Frietmakerij Berghmans'. Theater Stap en Aksident maakten met 'FB' een voorstelling die de geijkte paden verlaat maar toch over alle troeven van goed theater beschikt. De medaille d'or voor de origineelste voorstelling van het seizoen."

GvA 07/02 2002

"Tijdens de rondleiding doorlopen we alle stappen van het productieproces: van ongeschilde aardappel tot dampend pakje frieten. De grote verdienste is dat de acteurs geen moment uit hun rol vallen. De glimlach gaat niet meer van ons gezicht. Na de rondleiding voeren de personeelsleden nog een revue op en zingen ze uit volle borst het Berghmanslied. Ontwapenend, ontroerend en mooi genoeg om het betoverde publiek mee aan het zingen te krijgen".