newsletter-logo
newsletter-close

Frankenstein 2005

  • previous production
  • next production

‘Frankenstein, of een moderne Prometheus’ is een klassieker uit de wereldliteratuur geschreven door Mary Shelley, waarin een jonge dokter, in een ‘verlicht’ moment tijdens een stormachtige nacht een mens schept. Zijn creatie blijkt een monster te zijn, althans in de ogen van de anderen, omdat hij ‘mis-maakt’ is. Maar hij wordt ook een monster omdat hij moordt, niet uit kwaadaardigheid maar uit eenzaamheid, omdat zijn schepper hem geen ‘Eva’, geen gelijke wil creëren ...

Voor de meesten onder ons is ‘Frankenstein’ bekend als horrorfilm, maar Theater Stap wil een voorstelling maken die teruggaat naar de essentie, de kracht en de relevantie van deze mythe.

Het spanningsveld tussen schepper en schepping: wie schept en wie wordt er geschapen, kan de schepping zich tegen zijn schepper keren, tot hoever draagt de schepper de verantwoordelijkheid over zijn schepping? De verhouding tussen mens en ‘monster’: wie is een monster en wie niet, wat schrikt ons af en waarom, waarop steunen de esthetische en ethische beginselen die ons oordeel hieromtrent bepalen...?

Tot op de dna-dag van vandaag blijven deze vragen ons interpeleren, fascineren,  afschrikken en inspireren. 

‘Frankenstein’ wordt een filosofische thriller vol sterke beelden, beklijvende muziek en ja, ook humor, over monsterlijk- en menselijkheid, over fascinatie en verschrikking, over liefde en eenzaamheid, over leven en dood... over een monster met een onverwacht gezicht...

tijdlijn

In het voorjaar van 2005 speelden we 18 voorstellingen in Vlaanderen.

 

We bereikten 4.069 mensen.

credits

Concept, bewerking en regie : Vital Schraenen

Muzikanten : I solisti del Vento      
Frank Hendrickx : dwarsfluit      
Vlad Weverbergh : klarinet      
Rik Vercruysse : hoorn      
Francis Pollet : fagot      
Carlo Willems : slagwerk

Compositie : Luc Mishalle

Vormgeving : Vital Schraenen en  Peter Maschke

Kostuums : Anne Marthe Zomer

Affiche en fotografie :  David Desmet

Acteurs :

Ann Dockx 

Seppe Fourneau      

Luc Loots      

Koen Monserez     

Erna Roefs      

Nancy Schellekens      

Cathérine Springuel      

Els Van Gils      

Rik Van Raak

in de pers

EV in zone 03 maart '05 2013

Frankenstein en zijn assistenten zijn verkleed als beenhouwers in bebloede kielen. Met een minimum aan woorden en een maximum aan zeer heldere beeldtaal neemt het verhaal je mee. Koen Monserez maakt er als monster met zijn onzekere stappen een mooie pantomime van. De mentaal gehandicapte acteurs van Stap doen dat als gezamenlijk bloederig team op hun beurt ook. Een prachtig samenspel, zeer goed afgestemd en heel genietbaar, ondersteund door sterke, herkenbare klanken van Luc Mishalle, live gespeeld door de muzikanten van I Solisti Del Vento. Dit muziektheater toont nog eens aan dat de Stap-acteurs ook in andere combinaties dan met elkaar succesvol kunnen werken."

Michaƫl Bellon in De Standaard - 15/03/05 2005

"Frankenstein is een zeer geslaagde voorstelling geworden. De acteurs tonen een perfect gevoel voor timing en dramatische opbouw. Hun speelstijl vergroot situaties en emoties uit. Omdat het oog ook wat wil, heeft Schraenen aan sterke scènebeelden gewerkt, die het geheel haast de kwaliteit van een Hollywood-verfilming geven. Het decor van houten loopbruggen, overspannen met sinistere kabels, suggereert het gruwelkabinet van de dokters. De hoogteverschillen en de goede belichting leveren tableaus op die wel geschilderd lijken. Onder meer de "geboorte" van de nieuwe mens die een monster blijkt te zijn, is zo een onvergetelijk moment."