newsletter-logo
newsletter-close

ROM 2006

  • previous production
  • next production

Een prachtig en dramatisch verhaal.

Een man zonder armen heeft een messenwerper-act samen met een lieftallige assistente. Hij is smoorverliefd op haar en zij voelt zich gerust bij hem juist omdat hij geen armen heeft. Zij is blijkbaar ooit verkracht waardoor ze bang is voor mannelijke handtastelijkheden.

Nochtans is er één man die haar ook bemint en het niet zo snel opgeeft.  Hij is de vedette van het circus met grote dierenacts en “sterke man” toestanden. De vader van het meisje heeft genoeg van het gedoe van zijn dochter met die gehandicapte en gaat hem zijn vet geven en zeggen dat hij zijn dochter mee naar de stad neemt.  Wij zijn ondertussen getuige van het feit dat de gehandicapte messenwerper in werkelijkheid wel armen heeft en zich enkel zo voordoet voor de act en vooral voor haar. Hij vermoordt de vader, zij ziet zijn handen terwijl hij hem wurgt maar herkent hem niet. De politie verdenkt natuurlijk nooit een man zonder armen, dus hij zit safe.

Omdat hij zoveel van haar houdt en opdat ze zijn handen niet zou herkennen van de moord, besluit hij zijn armen af te laten zetten en dan met haar te trouwen.   Hij gaat naar Europa en laat zijn armen amputeren maar het meisje mist hem. Ze vindt een vriend en ook een grote liefde in de “sterke man”.

Wanneer nu de man zonder armen na een paar maanden terug komt heeft ze groot nieuws: ze wil trouwen, hij denkt met hem, zij stelt haar verloofde voor en hij stort in.

Enkel wraak zal hem redden maar het noodlot is zeer wreed…

 

 Een schoon, ontroerend maar ook zeer spannende love-story die geknipt is om met Theater Stap samen te doen. Een concept dat zich in groezelige circussferen afspeelt, evenwel expressionistischer en donkerder dan Freaks, meer “Kabinet van Dr. Kaligari” of “Carnivale”. Tekst wordt beperkt, is zoniet totaal afwezig, internationaal geënt dus, en de echte sfeer van de stomme film met zijn tussentitels is bepalend.

Een heel schoon en spannende combinatie tussen de mannen van Stap en de poppen van Froe Froe.

 

tijdlijn

In mei 2006 speelden we een reeks try-outs. Daarna speelde deze voorstelling op verschillende festivals: Circo Paradiso, De Zomer van Antwerpen, Theater op de Markt. Er volgde ook een reeks in Geel en Turnhout.

In 2007 ging deze voorstelling naar een festival VAO in Valencia voor 7 voorstellingen.

 In 2008 hernamen we ROM en speelden nog 17 keer in Vlaanderen.

 

ROM lokte 22.738 toeschouwers.

credits

Regie: Marc Maillard
Dramaturgie: Radomira Dostal
Muziek: Jan Van Outryve, Bert Bernaerts, Marc Bryssinck, Thomas Deckx

Spel:

Peter Janssens

Erna Roefs

Nancy Schellekens

Nadine Van Miert

Marc Wagemans

Gert Dupont

Bruno Smeyers

Filip Peeters

Nathalie Meskens

Maarten Bosmans

Ann Verhelst

in de pers

Belang Van Limburg 11/08/06 2006

"Een absolute aanrader."

De Standaard 9/08/06 2006

"Theater Froe Froe en Theater Stap brengen met Rom subliem theater."

De Morgen 4/08/06 2006

"Een machtige mix van verhaal en ambachtelijke hoogstandjes."