newsletter-logo
newsletter-close

Hendrik 4 2009

  • previous production
  • next production

"Weet ge wat het betekent om tegenover een krankzinnige te staan?   Dat betekent dat ge tegenover iemand staat die de fundamenten aantast van alles wat ge in uzelf en om u heen hebt opgebouwd en die de logica van al uw constructies kan omverwerpen !"  

(Hendrik IV, Luigi Pirandello)

 

 

Stel u voor: Een man valt op zijn hoofd en denkt dat hij een koning is. Hij denkt het niet alleen. Hij is het gewoon. De rest moet en zal zich daarnaar schikken.  Hij bepaalt de regels en wij maar dansen en zingen en spelen op de tonen die hij verkiest. Vooral blijven spelen. Stoppen is doodgaan. Stoppen doen we pas wanneer hij het zegt. Tot hij een ander spel bedenkt…

Theater Stap brengt voor u én met u het verhaal van een man die zot wordt genoemd. Een eigenwijze bewerking en vertaling van Hendrik de Vierde van Pirandello.   Het gaat over menskes en hoe hard die uit den bocht kunnen gaan. Maar wat is zot in tijden van wanhoop? Wat is zot den dag van vandaag?

tijdlijn

 We speelden 21 voorstellingen. We eindigden in februari 2010 waar we begonnen in december 2009 te Turnhout. We gingen twee keer de grens over naar Nederland.

credits

 Dominique van Malder studeerde af aan het Rits in Brussel en toonde zijn veelzijdigheid bij Studio Orka, Antigone, Bronks, Het Toneelhuis.

Joris Hessels eveneens RITS-student zien we regelmatig in het jeugdcircuit bij de Kopergieterij, Bronks, Het Paleis en ook op Ketnet.

Isabelle Van Hecke studeerde af aan de Studio.  Zij werkte samen met  Luc Perceval, Titus Muizelaar en  Eric De Volder.  Samen met Olympique Dramatique maakte ze De Krippel, De Jossen en The Lieutenant of Inishmore.    

Herwig Illegems kreeg zijn opleiding eveneens aan de Studio, was medebezieler van De Zweep, werkte regelmatig met Het Gevolg, Het Toneelhuis, De Roovers, en is binnenkort o.a. te zien bij Jan Decorte en Cie Marius en in de nieuwe televisieserie van Tom Van Dijck.

The Violent Husbands zorgen voor live-muziek. Zij bestormden de podia o.a. als voorprogramma van Filip Kowlier maar ook als akoestisch mariachi-trio slagen ze erin elke festivalweide op zijn kop te zetten.

Lies Van Assche was kostuumontwerpster voor producties van les Ballets C. de la B.,  het Kaaitheater, de KVS, Ultima Vez, Jan Fabre. Zij maakte in 2004 de productie "Puur/Ik Lief" voor Theater Stap.

Leo De Nijs studeerde machinebouw en architectuur en is al twee decennia vaste scenograaf van Theatergroep Hollandia..

David Cornille verleent dramaturgische bijstand

Marie Dries en Amber Meyntjens: kostuums

Wim Lodz : affiche
Fabien DeLathauwer : video
Bert De Mulder : foto's

Marc Bryssinck, artistiek leider van Theater Stap, gaat mee op de scène.

Spelers uit de stap-ploeg :

Ann Dockx

Jan Goris

Jelle Palmaerts

Katrien Lingier

Luc Loots

Nancy Schellekens

Peter Janssens

Rik Van Raak

Seppe Fourneau

in de pers

Dorien Knockaert, De Standaard, 7 januari 2010 2010

Wie is er hier zot ? En dan nu iets ongerijmds. 'Hendrik 4' van Stap is een lekker geschifte voorstelling met een erg nadrukkelijke moraal. ... Je ziet de clou en de moraal al van ver aankomen. Maar gelukkige moet 'Hendrik 4' het niet alleen daarvan hebben. Want er is ook de cast, die uiterst heterogeen is. In de hoofdrollen spelen uitstekende gevestigde acteurs als Herwig Ilegems ( de ingebeelde koning) en Dominique Van Malder ( de psychiater). De hofhouding wordt bemand door de vaste acteurs van Theater Stap, geoefende spelers met een mentale handicap. Ook de muzikanten van dienst zijn opgenomen in het verhaal. Zo komt het dat je de Gentse folkband The Violent Husbands dezer dagen in historische kostuums ziet spelen en een puberale arrogantie tentoon ziet spreiden die ze hopelijk in het echte leven al lang ontgroeid zijn. Ergens tussen die drie speelstijlen loopt ook nog Marc Bryssinck, de artistiek leider van Stap. Een waarlijk veelstemmige voorstelling dus, met bovendien allerlei realiteitsniveaus die constant door elkaar lopen en met elkaar botsen. Door die bontheid ongeremd uit te spelen, werkt ze wonderwel. Het maakt Hendrik 4 tot een energieken veelkleurige en ongetemde voorstelling die vaak grappig is en soms uitdagend, en die lekker naar het hoofd stijgt...... .....Broosheid, brutaliteit, lolbroekerij, stijlbreuken, rommel en overdaad : alles drijft in deze voorstelling de juiste kant op.....