newsletter-logo
newsletter-close

ZEEMEERMIN

  • previous production
  • next production

In ‘Zeemeermin’ peilen frieda en Theater Stap naar de diepte van de melancholie. De meerminnen, heksen en prinsen die ze vertolken, verdwalen in onderzeese leegte. Hun verlangen is een afgrond. Wat ze willen, zinkt steeds dieper.

 

frieda en Stap onderzoeken hoe niet te verdwijnen in het bodemloze verdriet van water. In het dagelijks sterven, zoeken ze naar de vonk die een storm kan doen ontstaan, vuurwerk, euforisch zingen en dansen. Bestaat een vitale melancholie die opstijgt en niet ondergaat?

 

Niet de onvervulbaarheid, maar het verlangen zélf is de kern van haar pijn – een pijn die zo onhanteerbaar, zo onuitdruk-baar wordt dat hij alleen nog kan worden omgezet in lachen, in dansen – in tekenen die net zo goed op de afwezigheid van pijn konden wijzen, op het tegendeel van pijn, op geluk en uitbundige vreugde.

(Patricia De Martelaere – essay over ‘De Kleine Zeemeermin’)

 

frieda verzamelt het artistieke werk van Eva Binon, Nikè Moens, Jan Palinckx en Patrick Vervueren. De leden van het collectief volgen elkaars parcours nauw op en werken frequent samen. Toch is het voor het eerst in tien jaar dat het volledige collectief een gemeenschappelijk project initieert.

In hun samenwerking met Theater Stap, het theatergezelschap uit Turnhout dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale beperking centraal staan, vertrekken ze vanuit een gezamenlijk auteurschap van zowel de makers van frieda als de spelers van Theater Stap.

 

‘Zeemeermin’ gaat in première op vr 25 en za 26 november 2022 in Turnhout.

credits

van en met: Eva Binon, Nikè Moens, Jan Palinckx, Patrick Vervueren en 5 à 7 Stap-acteurs